Živahen les je in ostane zelo očarljiv

 

 

 

 

 

Narava nam daje najlepše materiale – in les sodi bržkone med najbolj očarljive. S svojim naravnim žarom širi toplino in daje občutek varnosti. Klasično ali moderno – možnosti obdelave so tako različne kot posamezne vrste lesa. Upamo, da vam bodo podatki na naši spletni strani pomagali, da boste izvedeli, katere vrste lesa obstajajo, kakšne lastnosti imajo in kako lahko mnogo let obdržimo njihovo naravno lepoto in funkcionalnost. Na naši spletni strani bi vam radi posredovali obsežno, utemeljeno znanje o lesu ter dejstvo, da so v vsakem Sadolinovem proizvodu prisotne vse naše izkušnje iz preko dvestoletne zgodovine podjetja, skupaj z rezultati najnovejših raziskav pri razvoju še boljših proizvodov.


 

 

Zaščita do podrobnosti

 
 

S Sadolinovimi proizvodi zanesljivo zaščitite vaš les pred vsemi nevarnostmi, ki grozijo zaradi vlage, UV-žarkov, žuželk, glivic in plesni: z dodanimi učinkovinami (kemično varstvo lesa) ali pa tudi zaradi zaščitnega premaznega sloja (mehanska zaščita lesa) varno zaporo pred škodljivimi vplivi, ki pa lesu vseeno pusti dihati.

Na vprašanje, kako pogosto je potrebno ponavljati zaščito, ni pavšalnega odgovora. Od mnogih dejavnikov je odvisno, kako dolgo je zaščita resnično zagotovljena, na primer od naravnanosti lesa proti določeni nebesni strani ali od vremenskih razmer.

Klub temu tudi najboljši proizvod ne more odpraviti konstrukcijskih napak. Zato pazite na strokovno obdelavo in vgradnjo lesa, tako da je zagotovljeno hitro in varno odtekanje vode in da les ni v neposrednem stiku z zemljo (konstrukcijska zaščita lesa).

Stenske obloge, parket ali pohištvo: tudi v stanovanju moramo z lesom dobro ravnati.

Tu zaščita v glavnem ni v ospredju – estetsko barvno oblikovanje je pogosto bolj pomembno. A tudi v notranjih prostorih ščiti pravi proizvod pred vsakdanjimi obremenitvami, kot so madeži ali praske. Zaradi zdravja izbiramo za to načeloma le Sadolinove lazure oziroma lake za parket, ki so izdelani posebej za notranje prostore.


Zanesljiva zaščita

 

Vodič k popolnemu proizvodu

 
 

Različna področja uporabe zahtevajo proizvode z različnimi sposobnostmi. Zaradi lažjega pregleda je Sadolin svoje proizvode razvrstil v različna področja, pri čemer vsaka kategorija premazev odgovarja nekemu področju uporabe. Preden pa vam predstavimo posamezne Sadolinove proizvode in vam zaupamo mnoge koristne nasvete za uporabo, bi vas radi seznanili z najvažnejšimi pojmi s področja zaščite in nege lesa.


 

Mali leksikon strokovne latovščine

 
 
  • Fiksni lesni gradbeni elementi: na primer okna in vrata, katerih izmere lahko le rahlo nihajo, saj mora biti zagotovljena funkcionalnost.
  • Prosti lesni gradbeni elementi: na primer lesene obloge ali pergole, katerih mere se lahko spreminjajo s spremembo vlage ali temperature.
  • Tankoslojna lazura: prodre globoko v les in ga ščiti tudi od znotraj. Idealno za proste gradbene elemente, učinek odprtih por, lesni vzorec ostane viden.
  • Lazura z debelim slojem: preko lesa položi elastičen zaščitni film. Za fiksne lesne gradbene elemente, lesni vzorec ostane viden.
  • Temeljni premaz: redko tekoča brezbarvna raztopina z učinkovinami proti razgradnji lesa zaradi glivic, žuželk ali plesni.

 

Lep rezultat

 
 

Odločitev za enega od Sadolinovih proizvodov je prvi korak k popolno obdelanem lesu. Da lahko vsak »sam svoj mojster« doživi vse užitke pozitivnih lastnosti Sadolinovih izdelkov so narejeni tako, da jih je možno nanašati brez muke. Seveda je še bolje, če pri tem upoštevate trike in prijeme profesionalcev in pri tem upoštevate nekatere malenkosti.


 

Pripravljalna dela

 
 
 

pravočasno zaščiteno s folijo, da ostane vaše delovišče tako pri pripravljalnih delih kot med samim nanašanjem lazur in barvanjem čisto.

Pripravljalna dela

  • očistite intaktne premaze
  • mehurjaste in odpadajoče premaze z brušenjem povsem odstranite – odvisno od površine s smirkovim papirjem ali brusilnim strojem
  • Večje poškodbe popravite (ali dajte popraviti), odpravite morebitne gradbene vzroke zanje:

Perfektna obdelava s Sadolinom

Glajenje

Pomembno za kasnejši oprijem premaza: Vso površino dobro obrusite (najprej z grobim, potem s finim brusnim papirjem, številke 180 do 240) s ščetko temeljito razprašite.

Čiščenje

Skrbno odstranite ves prah in vse mastne madeže. Pri večjih madežih si pomagamo s kuhinjsko gobo.

Sedaj se začne

 
Pazljivo preberite navodila na pločevinki. Proizvodov s topili ne nanašajte pri temperaturah pod 5° C, tistih na vodni osnovi pa ne pod temperaturami 10° C. Lazurni čopiči za profesionalce so široki ploščati čopiči iz ščetin (naravne ščetine za premaze s topili, mešane ščetine za proizvode na vodni osnovi) Čopič pomočite le do polovice in odvečno barvo pazljivo odstranite ob robu pločevinke, da nanos ne bo predebel.

Sproščeno iz zapestja

Vedno vlecite čopič v smeri lesnega vzorca – tako se pigmenti najlepše porazdelijo, barvo nanašajte enakomerno in ne predebelo. Tudi velike površine priporočamo barvati s čopičem. Drugi nanos je možen šele, ko je prvi nanos popolnoma suh (upoštevajte navodila na embalaži) – najpogosteje šele naslednji dan, sušenje se upočasni zaradi vzrokov kot so nizke temperature, visoka zračna vlažnost, predebel nanos ali določene sestavine v lesu.

Pozor

Čela desk in tramov vpijajo barvo posebno močno. Na teh mestih nanesite zaščitni premaz v debelejšem sloju, da zagotovite ustrezno zaščito.

Zaključek

Preden pa se začnete veseliti zaradi odlično obdelanega in za mnoga leta zaščitenega lesa, pomislite še na naslednje:
  • Če boste čopiče naslednji dan ponovno uporabljali, jih skrbno zavijte v folijo
  • Z dobrim čopičem boste imeli še dolgo časa veselje, če ga boste temeljito oprali z milom in vodo (Sadolini na vodni osnovi) ali v nadomestku terpentina (Sadolinovi proizvodi s topili).
  • Za zrakotesno hranjenje preostanka lazure zaprite trdno pokrov pločevinke in jo za trenutek obrnite.
  • Nepotrebni ostanki premazov - tudi tisti z oznako »modri angel« - sodijo na uradno zbirališče posebnih odpadkov.